Workshops

Workshops

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα Εργαστήρια, του 2ου Πανελληνίου Φοιτητικού Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας, στην Πάτρα.

Υπερηχογραφική αξιολόγηση στο μυοσκελετικό σύστημα

Εισηγητές : Μπίλλη Ευδοκία, Δημητριάδης Ζαχαρίας, Τσεκούρα Μαρία
Εκπαιδευτές: Σκούρα Αναστασία (1), Σιδηρόπουλος Γιώργος (2) & Μπίλλη Ευδοκία (3)
(1) Υποψήφια διδάκτωρ, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
(2) Υποψήφιος διδάκτωρ, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
(3) Καθηγήτρια, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η υπερηχογραφική (US) απεικόνιση μέσω υπερήχου πραγματικού χρόνου έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τους φυσικοθεραπευτές μία ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος για την κλινική αξιολόγηση μυοτενόντιων δομών καθώς και την παρακολούθηση της αποκατάστασης διαφόρων μυοσκελετικών προβλημάτων (όπως οσφυαλγία, αυχεναλγία κτλ), και έχει πρόσφατα καθιερωθεί με τον όρο RUSI (Rehabilitative Ultrasound Imaging).

Μέσα από τον US δίνεται η δυνατότητα απεικόνισης εν τω βάθει μυϊκών ομάδων, οι οποίοι αφ’ ενός δεν μπορούν να αξιολογηθούν μη παρεμβατικά, και εφ’ εταίρου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργία δυσλειτουργικών κινητικών προτύπων αλλά και μετέπειτα, στην αποκατάστασή τους, ως μέσο βιο-ανατροφοδότησης και επανεκπαίδευσης.

Στο παρόν workshop θα δοθεί η δυνατότητα της πρώτης ‘επαφής’ με τον διαγνωστικό υπέρηχο πραγματικού χρόνου, αναδεικνύοντας μυοσκελετικές του εφαρμογές στον κορμό και στην σπονδυλική στήλη. Συγκεκριμένα, στόχοι του εργαστηρίου είναι:

  • Βασικό θεωρητικό υπόβαθρο λειτουργίας του US
  • US απεικόνιση κοιλιακών μυών με έμφαση στον εγκάρσιο κοιλιακό
  • US απεικόνιση εν τω βάθει καμπτήρων του αυχένα με έμφαση στον επιμήκη τραχηλικό
  • Εφαρμογές τεχνικών US απεικόνισης στην αποκατάσταση
Ειδικές ασκήσεις με τη μέθοδο Schroth και διαχείριση σκολίωσης

Εισηγητής: Καστρίνης Αλέξανδρος. PhD Cand.,MSc,PT. Τμήμα Φυσικοθεραπείας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες στη μέθοδο Schroth για τη διαχείριση της σκολίωσης.

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στη Μέθοδο Schroth, μια επιστημονικά τεκμηριωμένη, συντηρητική προσέγγιση για τη διαχείριση της σκολίωσης. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορία της μεθόδου, τη διεπιστημονική προσέγγιση και τους θεραπευτικούς στόχους της. Θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία της μεθόδου, όπως ο ιατρικός αλγόριθμος εξέτασης, η τυποποίηση, τα κύρια θεραπευτικά στοιχεία και οι παθομηχανικές αρχές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα Schroth Body Blocks, την ταξινόμηση της σκολίωσης σύμφωνα με τη μέθοδο και παραδείγματα ασθενών.

Θα γίνει επίσης ανασκόπηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης σχετικά με τη μέθοδο Schroth και τη συντηρητική αντιμετώπιση της σκολίωσης.

Στην πρακτική ενότητα, θα εφαρμoστούν δύο manual τεχνικές και τέσσερις εξειδικευμένες ασκήσεις Schroth.

Ασκήσεις σταθεροποίησης οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων. Ασφάλεια και ερευνητική τεκμηρίωση

Εισηγήτριες :
Π.Καρακασίδου : π. Επίκουρος Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας ΠΑΔΑ, μέλος, εκπαιδευτικού προγράμματος MANUAL THERAPY ΠΣΦ, μέλος εκπαιδευτικού προγράμματος τμ. ΣΣ -ΕΕΕΦ

Γ.Πέττα : π. Επίκουρος Καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας ΠΑΔΑ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΕΕΦ, Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος clinical pilates ΕΕΕΦ, π. Πρόεδρος της επιτροπής εκπαίδευσης EFSHT

Το εργαστηριακό μάθημα θα βασιστεί κυρίως στις ασκήσεις νευρομυικού ελέγχου και σωστή ενεργοποίηση των μυών του κορμού. Επίσης θα κατευθύνει τον κλινικό συλλογισμό για την καθοδήγηση των ασκήσεων.

Το εργαστήριο στοχεύει στα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα:

• Κατανόηση της οστεοπόρωσης και του μηχανισμού κατάγματος των σπονδύλων
• Ικανότητα εφαρμογής βασικών ασκήσεων σταθεροποίησης των επώδυνων σπονδυλικών καταγμάτων σύμφωνα με την ερευνητική τεκμηρίωση
• Εφαρμογή προληπτικής συμβουλευτικής στους οστεοπορωτικούς ασθενείς

Τα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα συμβαίνουν μετά από πτώση (33%), άρση βάρους (9%) και με καμπτικές κινήσεις (58%). Το ίδιο το σπονδυλικό κάταγμα είναι σταθερό. Όμως, η σπονδυλική μονάδα στην οποία ανήκει ο καταγματικός σπόνδυλος είναι ασταθής και η αστάθεια είναι μεγαλύτερη όταν η σπονδυλική μονάδα βρίσκεται σε θέση κάμψης. Οπότε, ο απώτερος σκοπός των θεραπευτικών ασκήσεων είναι η σταθεροποίηση της σπονδυλικής μονάδας.

Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς, δηλ., ανάλογα με την οξύτητα ή την χρονιότητα του ασθενούς, και περιλαμβάνει:

  • Αναπνευστικές ασκήσεις
  • Θεραπευτικές ασκήσεις:
    • Ασκήσεις νευρομυϊκού ελέγχου
      • Ενεργοποίηση των μυών πυελικού εδάφους
      • Ενεργοποίηση του εγκάρσιου και έσω λοξού κοιλιακού μυός (όχι ορθού και έξω λοξού)
      • Ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των εκτεινόντων μυών ΘΜΣΣ
      • Χαλάρωση ή ενδυνάμωση οσφυϊκού πολυσχιδή μυός
    • Ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων (όπως ενδείκνυται)
    • Διάταση των μυών των άνω και κάτω άκρων (όπως ενδείκνυται)
    • Τροποποίηση των κινήσεων της καθημερινής ζωής ώστε να μειώνονται οι φορτίσεις της ΣΣ
Εφαρμογές μεθόδων μέτρησης σωματικής σύστασης

Εισηγήτρια: Επίκ. Καθηγήτρια Τσεκούρα Μαρία

Εκπαιδευτές:

  • Λιβιεράτου Ελπινίκη MSc, Phd cand
  • Μιχαλόπουλος Νικόλαος MSc, Phd cand
    Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σκοπός του κλινικού εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές των σωματομετρικών χαρακτηριστικών και της μέτρησης της σωματικής σύστασης.

Η ανάλυση της σωματικής σύστασης, η μέτρηση της μυϊκής μάζας αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την αξιολόγηση διαφορετικών παθήσεων (π.χ. σαρκοπενία, παχυσαρκία κλπ), για την σωματική αξιολόγηση αθλητών και για την εκτίμηση της υγείας και θρέψης του ατόμου. Οι αξιολογήσεις της σωµατικής σύστασης παρέχουν στον φυσικοθεραπευτή σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των ασθενών, αθλητών, καθοδηγούν την άσκηση και αξιολογούν τα αποτελέσµατά της. Μερικές τεχνικές αξιολόγησης σωματομετρικών χαρακτηριστικών είναι: η πυκνοµετρία ή διπλής ενέργειας απορροφησιοµετρία ακτινών Χ (dual-energy X-ray absorptiometry), γνωστή και ως DEXA, η χρήση ιατρικών µηχανηµάτων, όπως ο µαγνητικός και αξονικός τοµογράφος , ο υπέρηχος, η πληθυσµογραφία µετατόπισης αέρα αλλά και πιο απλές µέθοδοι, όπως η αξιολόγηση του πάχους των δερµατοπτυχών και η βιοηλεκτρική αγωγιµότητα.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Στην εισαγωγή, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές των τεχνικών, και οι ενδείξεις εφαρμογής αυτών. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πρακτική επίδειξη, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν μυϊκή μάζα και λίπος, θα γίνει αξιολόγηση σωματοδομής μέσω Βιοηλεκτρικής Αγωγιµότητας ή Εµπέδησης – BIA (Bio-impedance), αξιολόγηση περιφερειών διάφορων ανατοµικών σηµείων στο σώµα , µέτρηση των δερµατοπτυχών και παρουσίαση της Μεθόδου Πυκνοµετρίας – DEXA (Διπλής ενέργειας απορροφυσιοµετρία ακτινών Χ).

Με την ολοκλήρωση του κλινικού φροντιστηρίου ο φοιτητής φυσικοθεραπείας θα αποκτήσει τη δεξιότητα:

• να πραγματοποιεί μετρήσεις για την αξιολόγηση μυϊκής μάζας και να εκτιμά τον δείκτη σκελετική μυϊκής μάζας
• να αξιολογεί περιφέρειες και δερµατοπτυχές
• Να πραγματοποιεί αξιολογήσεις λιπομέτρησης

Καινοτόμες εφαρμογές της τεχνικής Ergon Iastm στην αποκατάσταση μυοσκλετικών κακώσεων – παθήσεων

Εισηγητής: Καθηγητής Φουσέκης Κωνσταντίνος.

Εκπαιδευτές:

Aγγελόπουλος Παύλος MSc, Phd cand
Μυλωνάς Κωνσταντίνος MSc, Phd cand
Χρυσανθόπουλος Γιώργος, MSc

Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Φοιτητών Φυσικοθεραπείας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί δίωρο εργαστηριακό σεμινάριο με θέμα την εφαρμογή της τεχνικής ERGON Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM). Η τεχνική ERGON αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στη μυοπεριτονιακή αποκατάσταση, συνδυάζοντας εξειδικευμένα εργαλεία (Ergon Tools) με κινησιολογικές αρχές, με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας, τη μείωση του πόνου και την αποκατάσταση της κινητικότητας.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση. Στην εισαγωγή, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της τεχνικής, οι ενδείξεις και οι μηχανισμοί δράσης της. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πρακτική επίδειξη, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν την τεχνική υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αξιολόγηση των περιορισμών της περιτονίας, στην επιλογή των κατάλληλων χειρισμών και στην κλινική εφαρμογή της τεχνικής σε περιπτώσεις μυοσκελετικών δυσλειτουργιών.

Η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών και το υψηλό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί, θα αναδείξουν τη σημασία της τεχνικής ERGON ως ένα χρήσιμο εργαλείο στη σύγχρονη φυσικοθεραπευτική πρακτική. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και ανάλυση κλινικών περιπτώσεων, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της μεθόδου.

Κινητική αξιολόγηση από τη γέννηση έως την βρεφική ηλικία – Οδηγός για πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης

Εισηγητής: Aναπλ. Καθηγητής Μπέσιος Θωμάς, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τα πρώτα χρόνια του παιδιού είναι μερικά από τα πιο σημαντικά χρόνια για την ανάπτυξή του, γι’ αυτό η έγκαιρη Αξιολόγηση και η έγκαιρη Παρέμβαση είναι πολύ κρίσιμες. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του, ο εγκέφαλος έχει μια τεράστια ικανότητα να μαθαίνει και να δημιουργεί νέες συνάψεις (Νευροπλαστικότητα). Μέσα από το εργαστήριο θα δοθεί έμφαση στην σπουδαιότητα της αξιολόγησης και της πρώιμης παρέμβασης σε νεογνά και βρέφη.

Αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού γίνεται αξιολόγηση των βασικών στοιχείων του νεογνού με τη χρήση του Apgar Score (θα αναλυθεί εκτενώς). Τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης κινητικών, διαταραχών απ’ ότι τα τελειόμηνα. Ένα από τα πιο αξιόπιστα τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η αξιολόγηση General Movements (GMs), (θα γίνει επίδειξη μέσω βίντεο φυσιολογικών και παθολογικών προτύπων κίνησης). Το General Movements (GMs) μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώιμη εμβρυϊκή ζωή και μετά μέχρι την επικράτηση των σκόπιμων και αντιβαρυτικών κινήσεων στους 4-5 μήνες .

Το Infant Motor Profile (IMP) είναι επίσης ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της κινητικής ανάπτυξης στη βρεφική ηλικία. Είναι μια αξιολόγηση που βασίζεται σε βίντεο για βρέφη ηλικίας 3 έως 18 μηνών.

Σκοπός του εργαστήριου θα είναι εκτός των τεστ που θα αναλυθούν να δοθεί έμφαση στη σπουδαιότητα της Παρατήρησης (επίδειξη βίντεο περιστατικού για συζήτηση), μέσω της οποίας και μόνο ο Εξειδικευμένος Φυσικοθεραπευτής μπορεί να αντιληφθεί την φύση της κινητικής διαταραχής, τους περιορισμούς και τον μελλοντικό τρόπο παρέμβασης.

Λειτουργική αξιολόγηση ισορροπίας και βάδισης

Εισηγήτρια: Aναπλ. Καθηγήτρια Λαμπροπούλου Σοφία

Εκπαιδευτές:
Νάστου Ευτυχία (PhD φοιτήτρια)
Τάτση Κατερίνα (ΜSc φοιτήτρια)
Παπακώστα Ειρήνη (ΜSc φοιτήτρια)
Φόρλιακα Ελένη (Προπτυχιακή Φοιτήτρια 4ου έτους)
Παππάς Σπύρος (Προπτυχιακός Φοιτητής 4ου έτους)
Αποστολίδης Χρήστος (Προπτυχιακός Φοιτητής 4ου έτους)
Δοντά Τσαμπίκ-Βαλασία (Προπτυχιακή Φοιτήτρια 4ου έτους)

Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση των κλινικών & θεραπευτών, στη χρήση έγκυρων και αξιόπιστων εργαλείων αξιολόγησης της ισορροπίας και βάδισης, επισημαίνοντας σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην κλινική εφαρμογή και βαθμολόγησή τους.

 

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για νέες και πρόσφατα διασκευασμένες στα Ελληνικά κλίμακες αξιολόγησης της ισορροπίας και της βάδισης, για τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν, για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, για την αξιοπιστία κι εγκυρότητά τους και τον τρόπο βαθμολόγησή τους. Επιπρόσθετα θα υπάρξει εκπαίδευση στον τρόπο εφαρμογής τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόσο κατά την εφαρμογή όσο και κατά τη βαθμολόγηση της επίδοσης των ασθενών.

Περιγραφή: Η Μικρή Δοκιμασία Αξιολόγησης Συστημάτων Ισορροπίας (mini-Balance Evaluation Systems Test – mini-BESTest) είναι μια καινούρια κλίμακα ισορροπίας που κερδίζει έδαφος στην αξιολόγηση της ισορροπίας διεθνώς. Είναι από τις λίγες που αναδεικνύουν κι αξιολογούν τη δυνατότητα χρήσης των ενδογενών ισορροπιστικών μηχανισμών σε έναν ασθενή. Αξιολογεί την ισορροπία σε στατικές θέσεις, σε μεταφορές, στη βάδιση κι σε δραστηριότητες με διαφοροποιημένες επιφάνειες, κλειστά μάτια, εμπόδια κι διπλό έργο.Σε σχέση με την κλίμακα Berg εμφανίζει καλύτερη κατανομή των σκορ χωρίς φαινόμενο ταβανιού στα τελικά σκορ. Έχει χαρακτηριστεί από τα πιο κατανοητά εργαλεία μέτρησης της ισορροπίας από τους ασθενείς διεθνώς (Ο’ Hoski et al., 2015), ενώ έχει γίνει η διαπολιτισμική της προσαρμογή στα Ελληνικά κι εγκυροποίησή της για εφαρμογή σε νευρολογικούς ασθενείς και στην 3η ηλικία.

Η αξιολόγηση της βάδισης επίσης παρέχεται μέσα από την κλίμακα αυτή (mini-BESTest), όμως ένα εργαλείο με πιο πλήρη καταγραφή της βάδισης και σε περισσότερες συνθήκες (όπως μάτια κλειστά, βάδιση προς τα πίσω, με μετακινήσεις του κεφαλιού κτλ) είναι η Λειτουργική Κλίμακα Αξιολόγησης της Βάδισης (Functional Gait Assessment-FGA. Η κλίμακα έχει μεταφραστεί και σταθμιστεί στην Ελληνική γλώσσα, η οποία έδειξε εξαιρετική αξιοπιστία τόσο στις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις όσο και μεταξύ αξιολογητών, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίστηκε ως κατανοητή στα παραγγέλματά της από θεραπευτές και ασθενείς. Οι δύο παραπάνω κλίμακες αξιολόγησης θα παρουσιαστούν και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στη χρήση τους.

Πρακτικές εφαρμογές στη πνευμονική αποκατάσταση

Εισηγήτρια:
Καθ. Κορτιάνου Ελένη

Συνεργάτες:
Σαπουνά Βάγια MSc, Phd cand Μαυρονάσου Ασπασία MSc, Ισάκογλου Μαρία MSc, Δαλαμαρίνης Παναγιώτης MSc

Εργαστήριο Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία

Στόχος του κλινικού εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές της πνευμονικής αποκατάστασης (ΠΑ) σε ασθενείς με χρόνια πνευμονικά νοσήματα και να επιδείξει τις απαιτούμενες δεξιότητες του φυσικοθεραπευτή στην αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς και της φυσικής του κατάστασης.

Θα γίνει επίδειξη της διαδικασίας ένταξης ασθενούς σε πρόγραμμα ΠΑ, λειτουργικών δοκιμασιών που αφορούν στην αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης καθώς και, ερωτηματολογίων αξιολόγησης της σωματικής και ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Θα δοθούν τεχνικές διαχείρισης του αναπνευστικού προτύπου κατά τη διάρκεια της ηρεμίας και της άσκησης, θα αναλυθεί σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο ο τρόπος αερόβιας άσκησης και άσκησης με αντίσταση που θα πρέπει να ακολουθείται από τον ασθενή, θα δοθούν πληροφορίες απαραίτητες για τη προοδευτικότητα του προγράμματος άσκησης και αναγνώρισης συμβάντων.

Με την ολοκλήρωση του κλινικού φροντιστηρίου ο φοιτητής φυσικοθεραπείας θα αποκτήσει τη δεξιότητα:

• να πραγματοποιεί τη λήψη ιστορικού σε ασθενή με χρόνια πνευμονική νόσο
• να πραγματοποιεί την 6-λεπτη δοκιμασία βάδισης και να αξιολογεί τα αποτελέσματά της
• να οργανώνει εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας, με κριτήριο τα αποτελέσματα των δοκιμασιών αξιολόγησης που θα παρουσιαστούν
• να εκτιμά την ψυχική και σωματική υγεία από τα αποτελέσματα των αυτό-αναφερόμενων από τον ασθενή, ερωτηματολογίων

Κύλιση στην κορυφή